PUTRAJAYA: Pindaan Akta Pencetakan Teks Al-Quran akan menambah baik faedah kepada pihak industri dan masyarakat melalui kawalan terhadap pencetakan, pengimportan, penjualan, penerbitan dan pengedaran teks dan bahan Al-Quran di negara ini.

Setiausaha Bahagian Penguatkuasaan dan Kawalan, Kementerian Dalam Negeri (KDN) Nik Yusaimi Yussof berkata Akta Pencetakan Teks Al-Qur’an 1986 (Pindaan) 2023 yang berkuat kuasa 1 Sept lepas bertujuan memelihara kemuliaan ayat Al-Quran, disambut baik industri penerbitan dan pencetakan Al-Quran.

"Masyarakat sering terkeliru dengan memilih Al-Quran yang mempunyai teks tulisan Al-Quran Romanise selain Bahasa Arab yang dianggap mudah untuk dibaca.

"Walau bagaimanapun, Al-Quran Romanise ini tidak diperakukan kerana dikhuatiri mengakibatkan kesalahan sebutan dan bacaan yang membawa maksud tidak tepat sebagaimana ayat tersebut diturunkan," katanya dalam kenyataan di sini semalam.

Nik Yusaimi berkata terdapat lima inti pati utama pindaan Akta tersebut antaranya tulisan Braille dikawal di bawah Akta supaya menepati penulisannya dan bebas daripada kesalahan serta kadar denda dan tempoh hukuman dinaikkan kepada RM50,000 atau lima tahun penjara. 

Beliau berkata teks dan bahan Al-Quran yang perlu diperakukan oleh KDN adalah Al-Quran yang mengandungi satu juzuk atau lebih.

Katanya ciri-ciri Al-Quran yang diperakukan KDN ialah penulisan yang dibenarkan oleh LPPPQ (Rasm Uthmani), bebas dari kesalahan, mempunyai cap perakuan LPPPQ dan pelekat hologram KDN.

"KDN dan pihak industri akan bekerjasama dengan lebih erat dalam menjaga kemuliaan dan kesucian Al-Quran. Pihak industri merupakan rakan strategik KDN dalam usaha menggalakkan masyarakat memiliki Al-Quran yang diperakukan KDN dan menjayakan misi 'Ke Arah Sifar Al-Quran Tiada Perakuan KDN'," katanya.

Pihak industri adalah terdiri daripada penerbit Al-Quran dan pemegang Lesen Mesin Cetak Al-Quran (LMCQ) dan sehingga kini terdapat 965 jenis perakuan Al-Quran dan 45 pemegang LMCQ di Malaysia.

Nik Yusaimi berkata KDN turut menyeru agar orang ramai memberikan kerjasama untuk menyalurkan maklumat berkaitan teks atau bahan Al-Quran yang tiada perakuan KDN serta bercanggah dengan Akta Pencetakan Teks Al-Quran 1986 (Pindaan) 2023.

Orang ramai boleh hubungi KDN di talian 03-8000 8000/ 8889 3145, e-mel [email protected] atau melalui laman web www.moha.gov.my.- BERNAMA