Gambar Twitter atau X/ Fadillah Yusof

KUALA LUMPUR: Timbalan Perdana Menteri Dato Sri Fadillah Yusof mengesahkan terdapat individu cuba melakukan penipuan dengan menggunakan gambar profil beliau menerusi WhatsApp, Telegram serta Facebook.

Fadillah menerusi hantaran di media sosial X hari ini berkata beberapa rakannya menerima mesej daripada individu yang menggunakan nombor telefon bimbit +6011-14045313 dengan membuka ‘WhatsApp group’ (kumpulan WhatsApp) dan perkara itu telah dimaklumkan kepada beliau.

“Setelah disemak, nombor berkenaan turut digunakan di aplikasi WhatsApp dan Telegram dengan menggunakan gambar profil saya.

"Laporan telah dibuat kepada pihak pengendali aplikasi berkenaan dan semakan menerusi ‘truecaller’ (mendapati) nombor tersebut menggunakan nama Rinoneze,” menurut hantaran itu.

Beliau berkata pada masa sama, terdapat individu menggunakan gambar beliau untuk membuka akaun palsu Facebook, justeru laporan juga telah dibuat kepada pihak pengendali media sosial berkenaan berhubung perkara itu.

Beliau turut berkongsikan gambar memaparkan akaun palsu Facebook itu menggunakan nama ‘Haji Fadillah Yusof’.

“Untuk makluman akaun rasmi Facebook saya cuma di pautan facebook.com/fadillahyusof1 manakala akaun Facebook peribadi saya cuma facebook.com/fadillah.yusof,” katanya.-- BERNAMA