__alt__

KUCHING: Pelanggan Sarawak Energy akan terus mendapat diskaun untuk penggunaan elektrik dari Julai hingga Disember 2022 berikutan pengumuman Bantuan Khas Sarawakku Sayang (BKSS) 9.0 oleh Premier Sarawak pada 29 Ogos lalu.

“Pelanggan di Sarawak sudah menikmati tarif terendah di Malaysia dan rantau ini. Diskaun itu akan mengurangkan lagi bil elektrik bulanan untuk pelanggan di seluruh Sarawak sepanjang tahun.

“Di bawah BKSS 9.0, kira-kira 685,000 pelanggan Sarawak Energy dari sektor domestik, komersial dan perindustrian akan menerima diskaun lima hingga 25 peratus bagi separuh tahun kedua 2022,” kata Sarawak Energy dalam satu kenyataan akhbar, pada Jumaat.

Sarawak Energy mendedahkan inisiatif itu akan menelan belanja kerajaan negeri kira-kira RM201.76 juta dan pelanggan diminta untuk mengambil perhatian bahawa diskaun Julai dan Ogos akan ditunjukkan dalam bil elektrik Oktober.

Ini akan membolehkan pasukan petugas Sarawak Energy’s Retail membuat pelarasan dan pengiraan bil yang diperlukan supaya pelanggan menerima diskaun mereka untuk Julai dan Ogos dengan tepat dan sewajarnya.

“Diskaun untuk penggunaan elektrik September akan ditunjukkan dalam bil elektrik September.

“Pelanggan yang menerima anggaran bil digalakkan menghubungi pembekal elektrik untuk pelarasan supaya mereka dapat menikmati diskaun sepenuhnya. Mereka dikehendaki menyediakan dokumen sokongan seperti gambar anggaran bil dan bacaan meter sebenar,” katanya.

Permohonan boleh dibuat dengan menghantar dokumen ke Pusat Khidmat Pelanggan Sarawak Energy di customercare@sarawakenergy.com atau melalui ejen maya CARINA.

Sebagai alternatif, serahkan permohonan melalui aplikasi mudah alih ‘SEB Cares’ di bawah fungsi ‘Make a Report’.

Selepas menerima, Sarawak Energy akan melaraskan jumlah bil untuk menggambarkan diskaun berdasarkan penggunaan elektrik sebenar.

Untuk maklumat lanjut, hubungi 1300-88-3111 untuk bercakap dengan wakil penjagaan pelanggan Sarawak Energy.