MANCHESTER: Sebuah mahkamah Inggeris kelmarin telah mendengar bahawa pemain bola sepak Manchester City dan Perancis, Benjamin Mendy, yang kini dibicarakan atas kesalahan rogol dan serangan seksual, adalah ‘pemangsa’ yang tidak berperasaan dan tidak berhenti-henti mengejar wanita yang lemah. 

Mendy, 28, sedang dibicarakan di Chester Crown Court di barat laut England, menghadapi lapan tuduhan rogol, satu tuduhan serangan seksual dan satu tuduhan cubaan rogol, berkaitan dengan tujuh wanita muda.

Bintang Liga Perdana itu mengaku tidak bersalah atas semua pertuduhan dalam perbicaraan kompleks yang dijangka berlangsung selama 15 minggu.

Perbicaraan juri bermula minggu lalu sementara pihak pendakwaan memulakan hujah pembukaan mereka pada hari Isnin.

Pendakwaraya Timothy Cray memberitahu mahkamah bahawa Mendy dan defendan bersama, Louis Saha Matturie, adalah “pemangsa, yang bersedia melakukan serangan seksual serius” semasa mereka memburu wanita.

Cray mendakwa bahawa Mendy berkelakuan “tidak berperasaan yang tidak masuk akal” kepada wanita yang “lemah, ketakutan, bersendirian”.

Tugas Matturie adalah “untuk mencari wanita muda dan untuk mewujudkan situasi di mana wanita muda itu boleh dirogol dan diserang secara seksual”, katanya.

Lelaki-lekai itu “berubah daripada mengejar wanita untuk seks menjadi permainan dan jika ada yang wanita terluka atau terkesan, terserahlah,” kata peguam itu.

Kesalahan itu dikatakan dilakukan antara Julai 2012 dan Ogos tahun lalu.

Matturie, 40, juga mengaku tidak bersalah atas lapan tuduhan rogol dan empat tuduhan serangan seksual.

Tiada mangsa yang telah diserang boleh dinamakan, selaras dengan undang-undang Inggeris, dan ini mengehadkan dilaporkan mengenai kes itu.

Mendy menyertai juara Liga Perdana City dari pasukan Perancis Monaco pada 2017. Dia telah bermain 75 kali untuk Manchester City, tetapi masa bermainnya terhad oleh kecederaan dan prestasi lemah.

Dia digantung oleh City selepas didakwa oleh pihak polis pada Ogos tahun lalu.

Kali terakhir daripada 10 kemunculan antarabangsa Mendy adalah pada November 2019. Pemain pertahanan itu meraih pingat Piala Dunia selepas bermain hanya 40 minit semasa Perancis menang di Rusia pada 2018.

Perbicaraan itu dibuat ketika bekas pemain bintang Manchester United dan pengurus Wales, Ryan Giggs dibicarakan di Mahkamah Manchester Crown atas tuduhan menyerang bekas pasangannya dengan memukulnya selain mengawal dan memaksanya. — AFP