Lim (dua kiri) dan Siew Chiang (dua kanan) mendedahkan lukisan disaksikan Pua (kiri) dan Chong Chieng Jen (kanan).

KUCHING: Sarawak dan Sabah perlu membentuk satu jawatankuasa bersama untuk menetapkan semula hubungan mereka dengan kerajaan persekutuan dan berusaha untuk rakyat Malaysia.

Ini memandangkan kedua-dua negeri akan menyambut ulang tahun ke-60 mereka dalam pembentukan Malaysia tahun depan, kata Pengasas Parti Tindakan Demokratik (DAP) dan Setiausaha, Lim Kit Siang.

“Ini adalah sesuatu yang patut dipertimbangkan dengan serius.  Jadi, hari ini majlis makan tengah hari penghargaan ini adalah untuk menghormati ‘Bapa DAP Sarawak’ Chong Siew Chiang yang telah memberi sumbangan besar kepada parti,” katanya.

Lim turut mengharapkan keajaiban dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15) akan datang. 

"Saya tidak boleh memberitahu anda apa keajaiban akan berlaku tetapi pada 2018, kita mempunyai keajaiban di mana UMNO dan Barisan Nasional (BN) ditewaskan," tambah Lim.

Sambil berkata, tiada satu parti pun akan dapat menguasai majoriti kerusi, beliau menegaskan DAP harus terus mempertahankan prinsip, matlamat dan perjuangannya untuk Malaysia yang lebih baik di mana semua kaum akan dilayan sama rata.

Chong (Siew Chiang) dalam pada itu merakamkan penghargaan kepada Lim dan Ahli Parlimen Damansara Tony Pua kerana datang ke Kuching untuk menghadiri majlis makan tengah hari penghargaan itu.

"Dari segi sumbangan kepada DAP, saya tidak boleh dibandingkan dengan Lim (Kit Siang). Tetapi apa yang paling saya rasa puas hati sepanjang 44 tahun bersama DAP ialah saya telah membantu menubuhkan ibu pejabat DAP Kuching pada Januari 2007. 

"Inilah tempat yang kami panggil rumah dan di mana ADUN dan Ahli Parlimen kami boleh menjalankan kerja dan perjuangan mereka untuk mencapai matlamat DAP," katanya.

“Saya juga berbangga untuk menyatakan bahawa DAP adalah satu-satunya parti tunggal yang mempunyai bilangan Ahli Parlimen paling ramai iaitu 42 orang dan tiada seorang pun daripada mereka yang melompat ke parti lain," ujar  Siew Chiang lagi. 

Pada majlis itu, dua lukisan yang merupakan sebahagian daripada 100 karya seni daripada buku ‘A Malaysian Artists’ visual biography of Lim Kit Siang’ telah diserahkan kepada Siew Chiang.

Buku itu dikarang oleh Tony Pua untuk memperingati ulang tahun ke-80 Lim.

Lukisan pertama ‘Selama Datai Ke Sarawak’ oleh Faiz Za menggambarkan Lim dan rakan Jawatankuasa Eksekutif Pusat DAP Lim Cho Hock disambut oleh Siew Chiang setibanya di Sarikei pada 1978.

Lukisan lain dibuat oleh Wong Ming Hao yang menggambarkan Lim dan Siew Chiang semasa kempen pilihan raya.

Turut hadir Pengerusi DAP Sarawak Chong Chieng Jen dan pengerusi penganjur Julian Tan.