KENANGAN: Gambar berkumpulan bersama peserta penerokaan saintifik Sungai Taliwas.

EKSPLORASI Saintifik Kawasan Konservasi Sungai Taliwas selama sepuluh hari telah diadakan pada 7 sehingga 17 Jun 2022. Eksplorasi Saintifik anjuran Kumpulan Yayasan Sabah ini memfokuskan kepada lima topik utama iaitu sains fizikal, kepelbagaian flora, kepelbagaian fauna, sains sosial dan penggunaan sumber.

Majlis pelepasan konvoi eksplorasi telah diadakan pada 7 Jun 2022 di Menara Tun Mustapha, Kota Kinabalu yang disempurnakan oleh Pengarah Yayasan Sabah merangkap Pengerusi Eksekutif Innoprise Corporation Sdn. Bhd, Datuk Seri Haji Gulamhaidar @ Yusof Khan Bahadar.

Seramai 150 peserta yang terdiri daripada penyelidik dan pembantu penyelidik daripada pelbagai jabatan kerajaan dan badan bukan kerajaan seperti Jabatan Perhutanan Sabah, Jabatan Hidupan Liar, WWF-Malaysia dan institusi-institusi pendidikan iaitu Universiti Malaysia Sabah, Universiti Teknologi MARA dan Universiti Malaysia Terengganu telah mengambil bahagian dalam eksplorasi untuk mendedahkan keajaiban Taliwas. 

Menurut Gulamhaidar, Kumpulan Yayasan Sabah sedang meningkatkan usaha pemuliharaan dengan mempromosikan Kawasan Konservasi Sungai Taliwas (TRCA) sebagai pusat penyelidikan dan ekopelancongan yang terkenal di Sabah.

Katanya, kawasan yang dikenali sebagai syurga hutan hujan yang menyegarkan dan menyamankan itu terletak 36 km dari bandar Lahad Datu dan 45 km dari bahagian timur Kawasan Konservasi Lembah Danum. Kawasan pemuliharaan ini telah dinaik taraf kepada Hutan Simpan Kelas I (Perlindungan) dan dimasukkan sebagai salah satu kawasan di bawah pengurusan Jawatankuasa Pengurusan Lembah Danum pada 10 Mei 2012.

"Kawasan tanah pamah yang unik dan hutan ultramafik seluas 9,546 hektar ini meliputi Hutan Simpan Sungai Segama, bersebelahan dengan Hutan Simpan Sepagaya (termasuk Bukit Silam) dan Hutan Simpan Dara Kawang-Gibong. TRCA menawarkan lebih daripada sekadar yang dapat disaksikan.

“Kumpulan Yayasan Sabah mengambil inisiatif untuk menjalankan penerokaan saintifik TRCA ini untuk mengkaji biodiversiti, sumber asli dan potensi TRCA bagi merangka pelan pembangunan dan aktiviti pemuliharaan di kawasan itu,” katanya.

Menurutnya, hasil kutipan data daripada penerokaan itu dibentangkan semasa lawatan Pembantu Menteri kepada Ketua Menteri Sabah, Datuk Abidin Madingkir pada 11 Jun 2022 di tapak penerokaan TRCA.

“Penemuan spesies flora dan fauna yang jarang ditemui dan masih wujud menarik minat saya. Saya berharap TRCA dapat dipelihara untuk generasi masa kini dan akan datang serta menjadi tarikan kepada pelancong domestik dan antarabangsa,” kata Abidin.

TINJAU: Abidin (dua kanan) dan Gulamhaidar (kanan) meninjau hasil penemuan para penyelidik dalam lawatan ke TRCA.

Menyentuh penemuan Eksplorasi Saintifik tersebut, Gulamhaidar berkata, semua penemuan penyelidikan mempunyai kegunaan praktikal yang berharga dengan cara yang bertujuan untuk merangka Pelan Pengurusan Strategik TRCA, yang menekankan pemuliharaan dan pemeliharaan dalam meningkatkan keberkesanan mengurus, melindungi dan membangunkan sumber biodiversiti hutan negara secara mapan.

Prof Dr. Nobuyuki Yamaguchi dari Institut Biodiversiti Tropika dan Pembangunan Mapan, Universiti Malaysia Terengganu, menjelaskan minat penyelidikannya adalah dalam memantau kelimpahan dan kepelbagaian hidupan liar di sepanjang jalan utama TRCA.

Ketika ditanya mengenai mekanisme penyelidikannya, Prof. Dr Nobuyuki menjelaskan, dia ingin mensimulasikan apa yang pelancong atau penggemar hidupan liar akan lakukan dan berapa jenis hidupan liar yang mereka mungkin lihat di kawasan itu. 

"Saya menjejak hidupan liar pada waktu pagi, petang dan malam apabila kebanyakan haiwan paling aktif dan mudah dikesan. Sebagai contoh, saya melihat beberapa ekor gajah dan harimau bintang pada waktu malam di sekitar kawasan itu. Taliwas mempunyai potensi besar sebagai tempat ekopelancongan dalam menarik pelancong atau penggemar hidupan liar yang mencari keseronokan dan untuk berekreasi.

“Saya berharap data yang saya kumpul dengan kerjasama Jabatan Hidupan Liar Sabah dapat menyumbang sebahagian besarnya untuk tahun-tahun akan datang. Oleh itu, agensi awam lain boleh mengakses maklumat tersebut untuk kegunaan mereka,” katanya.

Katanya, data dari tahun 2022 sahaja mungkin tidak memberi sumbangan besar kerana ekopelancongan atau perkhidmatan ekologi memerlukan pengumpulan data yang berterusan. 

Bagaimanapun katanya, tinjauan asas yang dijalankan boleh mendatangkan manfaat untuk lima sehingga sepuluh tahun akan datang kerana penyelidik atau orang ramai boleh membandingkan hasil kajian mereka dan mengenal pasti apa yang berlaku dalam TRCA dan cara menggunakan peralihan seperti ini untuk menarik lebih ramai pelancong. 

"Justeru, ini adalah satu langkah besar ke arah menyumbang kepada Pelan Pembangunan Strategik untuk manfaat generasi masa depan negeri Sabah.

“Sebagai ahli biologi hidupan liar dan pemuliharaan, saya berharap pihak Kumpulan Yayasan Sabah memasukkan pemuliharaan alam semula jadi dan kesejahteraan manusia sebagai faktor utama dalam Pelan Pengurusan tersebut,” katanya lagi.

Sementara itu, penyelidikan Prof. Madya Dr. Christophe Wiart dari Institut Biologi Tropika dan Pemuliharaan, Universiti Malaysia Sabah, tertumpu kepada tumbuhan ubatan di TRCA.

“Taliwas diibaratkan sebagai sebuah pusat farmaseutikal yang besar dengan hutan simpannya yang kaya dengan rangkaian tumbuhan pelbagai. Saya mengumpul sampel dari Magas Trail, Mali-Mali Trail, Bayur Trail, Vanilla Trail dan kawasan sekitar. 

"Sebagai ahli botani terlatih, saya boleh mengenal pasti keluarga tumbuhan dan menjangka kandungan kimia yang terdapat dalam tumbuhan. Entiti kimia kemudiannya boleh digunakan untuk membangunkan ubat-ubatan,” katanya.

Menurutnya, Borneo ialah salah satu pusat biodiversiti dunia. Masih terdapat banyak spesies yang belum ditemui di hutan hujan tersebut dan Sabah berpotensi untuk memainkan peranan utama sebagai pembekal ubat-ubatan untuk seluruh dunia.

"Saya berharap pihak Kumpulan Yayasan Sabah akan terus memelihara dan memulihara kawasan ini melalui Pelan Pengurusan Strategiknya. Saya yakin pelancong Eropah, Amerika dan China berminat untuk datang dan menerokai hutan hujan ini,” katanya.

PERANGKAP: Prof. Madya Dr. Mahadimenakbar memasang perangkap Malaisenya di Denai Gading.

Seorang lagi penyelidik, Prof. Madya Dr. Mahadimenakbar Mohd. Dawood dari Institut Biologi Tropika dan Pemuliharaan, Universiti Malaysia Sabah, memberi tumpuan kepada biodiversiti Lalat Hitam di TRCA.

“Lalat Hitam adalah serangga penghisap darah yang mempunyai kepentingan perubatan dan veterinar. Kepelbagaian biologi Lalat Hitam di kawasan Borneo dan negara Asia Tenggara lain kecuali Thailand, Vietnam dan Indonesia masih belum diketahui. 

"Justeru, tinjauan ini akan memberikan gambaran baharu tentang komposisi spesies Lalat Hitam di Malaysia,” katanya.

Ketika ditanya mengenai mekanisme penyelidikannya, Prof. Dr. Mahadimenakbar menjelaskan, bagi mencapai objektif di atas, tiga perangkap pasif untuk pengumpulan serangga telah dipasang di sepanjang Denai Gading untuk menangkap jentik-jentik Lalat Hitam yang tinggal berhampiran Sungai Taliwas.

"Perangkap Malaise ialah struktur seperti khemah yang diperbuat daripada jaring dan menggunakan botol yang mengandungi campuran yis dan gula, menghasilkan karbon dioksida, sekali gus menarik serangga untuk naik ke atas dan terperangkap di dalam botol.

“Sehingga kini, Malaysia mempunyai 96 spesies Lalat Hitam dan 22 kumpulan spesies. Maklumat asas yang dikumpul melalui penerokaan saintifik ini bermanfaat dalam meramalkan lebih banyak spesies, termasuk yang tidak diketahui oleh sains dan masih belum ditemui di Malaysia,” katanya.

Seterusnya, Dr. Noor Haliza binti Hasan dari Institut Biologi Tropika dan Pemuliharaan, Universiti Malaysia Sabah, menumpukan penyelidikan beliau pada kekayaan dan kepelbagaian kelawar di hutan hujan Taliwas.

“Kami berharap data yang kami kumpul semasa penerokaan saintifik akan membantu komuniti saintifik membina pemahaman yang kukuh tentang kepelbagaian kelawar di Taliwas. 

"Maklumat tersebut juga boleh membantu dan mendidik penduduk tempatan tentang kepentingan spesies kelawar dalam alam sekitar kerana terdapat spesies yang sangat penting kepada ekosistem. Sebagai contoh, kelawar pemakan buah adalah pendebunga dan penting untuk memastikan hutan kita kekal sihat,” katanya.

Ketika ditanya mengenai mekanisme penyelidikannya, beliau menjelaskan, untuk mencapai objektif di atas, pihaknya memasang dua perangkap iaitu pukat kabus dan perangkap kecapi. Jaring kabus lebih berkesan untuk menangkap kelawar besar pemakan buah. Perangkap kecapi digunakan untuk menangkap kelawar pemakan serangga.

 "Pemecahan habitat kelawar menjadi kebimbangan utama di Sabah kerana banyak bahagian hutan telah ditukar kepada pertanian atau kegunaan lain, menimbulkan ancaman kepada spesies kelawar yang bergantung kepada hutan. Jika habitat mereka berubah, penentu kestabilan kumpulan akan beralih.

LIAR: Penampakan rusa sambar di Taliwas.

“Spesies kelawar yang terdapat di Taliwas boleh digunakan sebagai populasi sokongan untuk spesies yang sama di tempat lain kerana jika berlaku pemecahan apabila tiada hubungan antara populasi, ini boleh menyebabkan defisit kepada kolam genetik.

“Kami menemui 11 spesies daripada 26 ekor kelawar di Taliwas, termasuk seekor kelawar pemakan buah, seekor kelawar pemakan nektar dan sembilan kelawar pemakan serangga. 

"Dari segi komposisi spesies, kami mempunyai lima keluarga (genera). Kelawar pemakan serangga adalah pakar hutan dan sangat sebati dengan hutan. Maka dengan kehadirannya di sekeliling, terutamanya spesies kerivoula, menunjukkan bahawa hutan hujan Taliwas adalah dalam keadaan baik dan sihat kerana kerivoula adalah spesies yang sangat sensitif. 

"Oleh itu, hutan hujan Taliwas mampu membekalkan kelawar dengan sumber yang mereka perlukan,” katanya.