KUCHING: Sempena perayaan Kaamatan di Sabah pada 30 Mei ini dan Gawai di Sarawak 1 Jun ini, Maxis bekerjasama dengan artis tempatan menghasilkan video muzik perayaan yang membawa makna dua perayaan menuai yang unik serta semangat komuniti yang rancak.

Duo popular Sabah, Atmosfera, yang diasaskan oleh adik beradik Hezron dan Hazrenol Rayner, telah mengeluarkan ‘Kaamatan’. 

Dinyanyikan dalam bahasa Dusun tempatan dengan sokongan rakan-rakan Sabah Ayie dari Floor 88, Kaamatan adalah meriah dan menarik, dengan cangkuk yang akan mengundang permainan berulang di banyak perhimpunan. 

Justeru, orang ramai boleh menonton video muzik Kaamatan di https://www.maxis.com.my/en/campaigns/kaamatan-celebration/
 
Artis dari Sarawak pula ialah Alena Murang yang merupakan warisan Dayak-Kelabit.

Beliau telah mengeluarkan Lagu Sun Hatnya, di mana akustik berkumandang dengan getaran rock klasik, dan dinyanyikan dalam pelbagai bahasa Sarawak: Inggeris, Iban, Bidayuh, Kelabit dan Kenyah. 

 

Tonton video muzik Sun Hat Song di sini: https://www.maxis.com.my/en/campaigns/gawai-celebration/

Sementara itu, Ketua Jenama dan Pemasaran, Maxis Tai Kam Leong dalam kenyataan berkata, pihaknya teruja untuk bekerjasama dengan artis tempatan dalam lagu indah tentang semangat kebersamaan Kaamatan dan Gawai.

“Bersama komuniti Rangkaian Malaysia, terutamanya di Sabah dan Sarawak, kami menyambut Kaamatan dang Gawai bersama keluarga dan orang tersayang. 

“Dalam berkhidmat kepada Rangkaian Sabah dan Rangkaian Sarawak , kami teruja untuk bekerjasama dengan artis tempatan dalam lagu indah tentang semangat kebersamaan Kaamatan dan Gawai.

“Ia mencerminkan komitmen Maxis untuk menyatukan komuniti melalui kerjasama, supaya mereka sentiasa Terus Menerajui,” katanya.