KUALA LUMPUR: Jabatan Peguam Negara telah memberi komitmen untuk membantu kerajaan dalam melihat aspek perundangan berhubung transformasi dalam sektor kerajaan dan Parlimen serta Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar (gambar) menyatakan perkara itu selepas pertemuan dengan Peguam Negara Tan Sri Idrus Harun semalam.

"Bagi membolehkan transformasi ini dapat dilakukan, beberapa undang-undang perlu dipinda dan dengan demikian, bantuan dan nasihat daripada Pejabat Peguam Negara mengenai hal ini sangat penting," kata menteri itu dalam kenyataan di sini.

Beliau berkata perbincangan hari ini tertumpu terutamanya pada bidang inisiatif transformasi yang luas, termasuk transformasi kerajaan dan parlimen.

Antara perkara yang dibincangkan adalah usul melantik tiga Timbalan Speaker Dewan Rakyat daripada dua, pelaksanaan Undi 18 dan mengkaji hak rakyat di Sabah dan Sarawak seperti yang dinyatakan dalam Perjanjian Malaysia (MA63).

Wan Junaidi berkata kerajaan, di bawah kepemimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, komited untuk melakukan transformasi dalam kerajaan, legislatif dan sistem politik agar sesuai dengan keadaan sosial dan politik semasa serta lebih lengkap dalam menangani cabaran era moden.

“Ini adalah antara bidang keutamaan yang akan saya fokuskan untuk petunjuk prestasi utama (KPI) 100 hari saya. Rancangan transformasi ini akan memainkan peranan penting dalam evolusi dan seterusnya, peningkatan sistem kerajaan dan politik negara.

“Ini bukan proses yang mudah kerana akan melibatkan banyak pindaan undang-undang yang ada, termasuk Perlembagaan Persekutuan.

“Ia juga memerlukan sokongan daripada semua pihak dan untuk ini, penglibatan yang mencukupi akan dilakukan. Bagaimanapun, ia perlu bermula. Ini adalah sesuatu yang mesti kita lakukan untuk mengubah negara menjadi lebih baik,” katanya. - Bernama