KUCHING: Wakil Parti Sarawak Bersatu (PSB) Kota Sentosa juga Ketua Publisiti PSB Zon Selatan, Datuk Lau Pang Heng (gambar) dan pasukannya membantu menyediakan perkhidmatan mendaftar vaksin COVID-19 kepada masyarakat.

Pendaftaran akan diadakan dari jam 9 pagi hingga 11 pagi pada 6 Mei 2021 di DA One Food Court Lot 4228 Block 16, Pusat Komersial BDC di sini.

Bermula pada minggu ini, setiap Khamis dari jam 9 hingga 11 pagi, Lau dan pasukannya akan membantu orang ramai mendaftarkan diri untuk vaksinasi.

"COVID-19 boleh menyebabkan komplikasi serius yang mengancam nyawa, dan sekarang ada yang tahu bagaimana COVID-19 akan memberi kesan kepada kita.

"Jika seseorang dijangkiti COVID-19, dia akan menyebarkan penyakit ini kepada rakan, keluarga, dan orang lain di sekitar anda," kata Lau menerusi kenyataan, hari ini.
 
Beliau berkata banyak bukti menunjukkan bahawa orang yang divaksinasi sepenuhnya cenderung tidak dijangkiti tanpa menunjukkan gejala (disebut jangkitan asimptomatik) dan berpotensi kurang menyebarkan virus yang menyebabkan COVID-19 kepada orang lain.

Sehubungan itu katanya, vaksinasi dapat membantu mengurangkan penyebaran virus yang menyebabkan COVID-19.

"Vaksin yang diluluskan untuk digunakan di Malaysia adalah selamat untuk kita semua," katanya.

Lau menggesa semua mendaftar untuk vaksinasi.

Katanya mereka juga boleh menghubungi pejabat PSB Kota Sentoasa di talian 082-622 179 atau beliau (010 3268333) untuk pendaftaran.