SAMBUTAN MERIAH: Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin (tengah) bersama bekas Perdana Menteri, Dr Mahathir (tiga kanan) serta Presiden Parti Progresif Penduduk (PPP), Datuk Seri M. Kayveas (tiga kiri) memotong kek pada rumah terbuka PPP sempena sambutan Tahun Baharu 2014 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di Kuala Lumpur, kelmarin. Turut sama isteri Timbalan Perdana Menteri, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman (empat, kiri) dan isteri bekas Perdana Menteri, Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali (dua kanan). — Gambar Bernama

KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengutuk perhimpunan haram yang diadakan pada sambutan ambang tahun baharu malam semalam dan menyifatkannya sebagai tindakan tidak demokratik.

Katanya kumpulan yang menghadiri perhimpinan berkenaan sengaja ingin menimbulkan masalah kepada majoriti orang ramai yang tidak terlibat dengan perbuatan tidak bertanggungjawab itu.

“Sebagai negara demokratik, memanglah kumpulan minoriti juga mempunyai hak.

Tapi, mereka tidak mempunyai hak untuk mengganggu kehidupan kumpulan majoriti yang mahu menyambut tahun baharu, demokrasi apakah ini?” katanya kepada pemberita pada majlis Rumah Terbuka Tahun Baharu anjuran Parti Progresif Penduduk (PPP) di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra di sini semalam.

Malam kelmarin, beribu-ribu penunjuk perasaan mengganggu sambutan ambang tahun baharu di Dataran Merdeka di sini sehingga memaksa majlis itu ditamatkan lebih awal.

Dr Mahathir berkata penunjuk perasaan terbabit menafikan hak asasi kumpulan majoriti dengan melakukan perbuatan itu pada waktu dan di tempat yang salah.

“Kalau nak buat juga, buatlah di tempat lain, jangan ganggu orang lain…kumpulan minoriti memang ada hak, tapi jangan gunakannya dengan menafikan hak kumpulan majoriti,” katanya.

Sementara itu, diminta mengulas tentang 11 langkah kerajaan untuk mengurangkan perbelanjaan perkhidmatan awam, Dr Mahathir berkata beliau gembira dengan langkah itu. — Bernama